SB

Saskia van Kronenburg zet je aan het werk tijdens De Verbeelding 

De Nootdorpse Saskia van Kronenburg is van beroep grafisch ontwerper. Ze studeerde in dit vak af in 1995 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze werkte bij het bekende bureau BRS Premsela Vonk in Amsterdam en vanaf 2009 heeft ze haar eigen grafische studio aan huis, thuis aan de Hogeveenseweg in Nootdorp, waar ze logo’s, huisstijlen en websites ontwerpt. Daar woont de geboren Brabantse met partner Maurice en hun twee kinderen, Julia en Lucas die rond de twintig zijn.

Naast haar werk houdt Saskia zich al heel lang bezig met ‘grafische kunst’. Al op de middelbare school raakte ze gefascineerd door alles wat met druktechnieken te maken heeft. “We hadden op school een voormalige drukker bij wie ik na schooltijd niet weg te slaan was. Op de een of andere manier ben ik in de ban van alles wat met druk te maken heeft. Ik vermoed dat het te maken heeft met mijn hang naar seriematig werken. Ik vind het mooi om een ontwerp vanuit de basis te herhalen. Niet exact hetzelfde, maar steeds een beetje anders. De herhaling versterkt het oorspronkelijke ontwerp. Vind het ook leuk van dezelfde trui nog een tweede of derde exemplaar te dragen, maar dan bijvoorbeeld in een andere kleur.”

Aan de boorden van de zonnige Dobbeplas – waar we met Saskia afspreken omdat ze thuis bezig is met een verbouwing die tot doel heeft dat haar atelier zich voortaan beneden in de garage bevindt – lacht de Nootdorpse een lichte gene van zich af. “Schrijf dat maar niet op; dat van die truien”, zegt ze.

Dat doen we dus graag wel, omdat het haar hang naar ‘variërende herhaling’ mooi illustreert. Ze is op allerlei manieren met druktechnieken bezig. En betrekt daar ook graag belangstellende liefhebbers bij in de vorm van workshops die ze organiseert. 

Op zaterdag 17 juni is er weer een en ook tijdens De Verbeelding wil ze een workshop ‘natuurprinten’ organiseren, compleet met plukwandeling en biologische lunch. Dat alles staat gepland in de groentekwekerij Kleur & Smaak, van Sonja aan de Hogeveenseweg, bij Saskia aan de overkant.

Saskia heeft hele goede contacten met Sonja, bij wie ze ook schilderles heeft gevolgd, samen met heel veel anderen. Ze heeft er ook veel Nootdorpers en andere buitenlui leren kennen. Het is bij Sonja een zoete inval en het gaat er altijd heel gezellig en sociaal aan toe. Echt zoals Saskia dat in haar geboortedorp Nuenen gewend was. 

Saskia: “Toen ik in Den Haag ging studeren moest ik wennen aan de westerse mentaliteit. In Nuenen zeg je iedereen gewoon gedag, dus dat deed ik ook toen ik voor het eerst in Den Haag in de tram stapte. Ze keken me allemaal raar aan en niemand zei iets terug. Dus die Nootdorpse mentaliteit van ons kent ons en iedereen kent iedereen, vind ik heel leuk.”

De beeldend kunstenares vertelt het een en ander over de verschillende druktechnieken die ze toepast. Ze legt uit dat je een geplukte plant of bloem in inkt rolt en dat je er vervolgens onder de drukpers een afdruk ‘natuurprint’ van maakt. Tijdens De Verbeelding kun je dat proberen te leren via een workshop die Saskia verzorgt. Nadere informatie volgt te zijner tijd, onder meer via de site van De Verbeelding. De Nootdorpse, die ook lino’s en etsen maakt, werkt met de seizoenen en maakt gebruik van planten die in een bepaalde periode groeien en bloeien. In het laatste weekend van september, als De Verbeelding wordt gehouden, groeit en bloeit er nog genoeg…

Het ontwerpbureau van Saskia kun je vinden op: www.vankronenburg.com
Voor de natuurprenten, linosnedes en workshops van Saskia, zie: www.saskiabarbara.nl 

De Verbeelding jubileert 

De Verbeelding bestaat dertig jaar en daarom wordt de jaarlijks culturele manifestatie van Pijnacker-Nootdorp extra feestelijk. De opening op vrijdagavond wordt verzorgd door een landelijk beroemd jong muziekduo – zus en broer – die we binnenkort aan de lezer voorstellen. Verder de komende tijd af en toe een verhaal met en over een kunstenaar die meedoet aan De Atelier Route. Kunstenaars die thuis of op locatie hun kunst exposeren en/of laten zien hoe ze te werk gaan. Vandaag de Nootdorpse Saskia van Kronenburg die grafisch werk maakt en tijdens Verbeelding ook een workshop organiseert.

Uit De Eendracht / telstar-online.nl van 7 juni 2023